Afdrukken

Kalkoengebraad met savooitaart en portosaus

kalkoengebraad met savooitaart en portosaus

Klaargemaakt op 12 februari 2009
Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
800 g kalkoengebraad
1 savooikool
50 g boter
100 g spekblokjes

Voor de saus:
60 g boter
60 g sjalotten in zeer dunne plakjes
100 g champignons in dunne plakjes
50 g zwarte bessen of veenbessen
1/4 l rode port (minstens 10 j oud)
3 dl kalfsbouillon
peper en zout
Bereiding 
Laat de helft van de boter smelten
Doe er de sjalotten bij en roer zachtjes 2 minuten.
Voeg de champignons en bessen bij
en laat 3à4 minuten zachtjes koken.
Giet er de porto bij
en laat alles met minimum de helft inkoken.
Voeg de bouillon toe en laat 25 minuten zachtjes sudderen.
Passeer de saus door een zeef
en bind eventueel bij met roux.

Savooikooltaartje:
Blancheer de buitenste bladen van de savooikool in kokend gezouten water
en verfris in ijswater (om de kleur te behouden).
Leg ze overlappend in een diep bord.
Snijd de rest van de savooikool fijn
en stoof gaar in boter met de blokjes spek.
Kruid goed met peper en zout.
Vul het bord met dit mengsel
en vouw de kool toe.
Span er huishoudfolie over en zet 2 minuten in de microgolfoven op maximum.
Haal uit de microgolfoven.
De folie zal helemaal naar beneden gedrukt worden
en zich rond de bereiding klemmen.
Laat 1 nacht afkoelen in de ijskast
en verwijder de folie.
Snijd in punten en warm terug op in de microgolf.

Kalkoengebraad kruiden met peper en zout.
Aankleuren in boter
en ca 25 minuten garen in een oven van 180°